Als kersvers lid verzorgde ze op het Happy Valentijns Event in februari van dit jaar samen met Anke Bergmans de workshop ‘Een klimaatgesprek voeren’: Merel Segers. Dus wellicht heb je haar al ontmoet? Zo niet, dan komt die kans nog wel, want ook op het event ‘Ethisch ondernemen’ op 15 september is Merel erbij!
Merel Segers is al ruim 7,5 jaar ZZP’er. Na een bachelor Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft volgde zij een master Industrial Ecology in Rotterdam, Leiden & Delft; een opleiding die zich richt op het berekenen van de duurzaamheidsimpact van bedrijven. Omdat ze dit boeiend, maar wel erg academisch en weinig creatief vond, combineerde ze die opleiding met een master Wetenschapscommunicatie. In 2012 startte ze haar bedrijf Sustainability Analysis & Communication van waaruit ze voor bedrijven berekent hoeveel CO2 zij uitstoten, wat hun water- en energiegebruik is, hoeveel afval ze produceren, etc. Die onderzoeksresultaten presenteert ze vervolgens, samen met een advies tot verbetering, op een zo’n aantrekkelijk en toegankelijk mogelijke manier.
Merel: “Mijn nachtmerrie gaat over een dik rapport en excel sheets die in een la verdwijnen en waar niets mee gedaan wordt. Dus bedrijven krijgen van mij een mooie presentatie met een dashboard; een pagina met grafiekjes en KPI’s waarop je kunt klikken en inzoomen, per locatie. Feitelijk maak ik bij bedrijven de dingen die verborgen zijn zichtbaar, waardoor het probleem concreter wordt en bedrijven ook echt iets gaan aanpakken.”
Al lang voor het Valentijnsevenement had Merel HPP leren kennen doordat een bekende van haar lid was geworden. Merel: “Ik zoek altijd mensen om samen dingen te doen en om geïnspireerd te raken om zelf dingen beter te doen. Ik vond het superleuk om een mvo-plan te maken en om de review te doen. Het lidmaatschap van HPP is eigenlijk nu al een succes want het is nog leuker dan ik had gedacht! Vooral het netwerken bij HPP gaat zo leuk, omdat je bij events ook echt gestimuleerd wordt om elkaar te leren kennen en samen dingen te doen. En dat is precies wat ik leuk en belangrijk vind; samenwerken in groepen met mensen die elkaar vanuit verschillende disciplines aanvullen.”
In Merel’s ideale, ‘happy planet’ staan er geen auto’s voor haar deur, of zelfs in haar wijk of stad. Ze reist zelf al alleen met het ov en de fiets en hecht er waarde aan dat haar zoontje veilig op straat kan spelen. Ook zou ze graag zien dat alle huizen helemaal zelfvoorzienend zijn qua energie en dat iedereen z’n eigen groente en fruit in de buurt kan plukken.
In Merel’s happy planet leven bovendien vrolijke mensen. Merel: “Ik heb een tijdje in Australië gewoond. Daar kijken mensen elkaar op straat echt aan als ze elkaar tegenkomen en ze lachen elkaar toe, groeten, maken contact.”
Met het HPP-zomerevent Verhalen Rapen werd voor Merel ook een echte bijdrage geleverd aan een betere wereld: “Fijn als iedereen dat afval rapen gaat doen zodat het een gedeeld iets is. En wat ik goed vond van De Zwerfinator was zijn advies: Pak het op en denk niet ‘wat een asociale rommelmaker’, maar wees blij dat jij jouw omgeving weer iets mooier maakt.”
Op de vraag hoe Merel duurzaamheid verwerkt in haar ondernemerschap, vertelt zij dat zij haar eigen mvo-plan heeft. Zij doneert 10% van haar netto inkomen aan goede doelen die bijdragen aan de sustainable development goals, berekent de uitstoot van CO2 waar ze zelf verantwoordelijk voor is en compenseert die bij Trees for All.
Wat Merel centraal stelt in haar ondernemerschap is samen aanpakken. Zij nodigt HPP’ers die zich bezighouden met projectmanagement, vormgeving of met gedragsverandering binnen organisaties dan ook uit om met haar in contact te komen!