Dit artikel is geschreven door Doortje ‘t Hart, de foto is van Marcel Kolder
Op 15 september waren we te gast bij evenementencommissie-lid Marianne van Lubek in kantorencomplex Playground33 naast station Amersfoort Schothorst. Vanaf 14 uur kwamen de mensen binnen druppelen en uiteindelijk waren er 7 HPP-ers op locatie aan het werk – maar was er ook zeker tijd om kennis te maken, overleggen en discussiëren. Vanaf 18 uur was er (door Marianne) zelfgemaakte wortel-linzensoep, biologisch brood en heerlijke smeersels. De sfeer zat er al gelijk in.
Om 19 uur begon het inhoudelijke programma. HPP-lid en oprichter van Klimaatgesprekken en Deep Change Academy Manu Busschots nam ons op een bevlogen manier mee in de redenen waarom het zo moeilijk is om een klimaatgesprek te voeren. Welke beschermingsmechanismen kunnen er ‘aan’ gaan bij je gesprekspartner als je over klimaat begint? En hoe buig je dat om naar een constructief gesprek? Met onderstaande 7 pijlers gingen we vervolgens in groepjes uiteen om onze eigen casussen te oefenen. Manu en klimaatcoaches Judith Verhoef en Anke Bergmans hielpen ons verder als we vastliepen. Het oefenen in groepjes werkte goed: soms was het confronterend, maar zeker zo vaak ook verhelderend als het lukte om het gesprek om te buigen. Zaadjes zijn geplant en wie weet welke mooie gesprekken er ‘in het echte leven’ gaan volgen door de bijna 30 aanwezige, opnieuw geïnspireerde HPP-ers.
De 7 pijlers voor een duurzaam gesprek:
1. Luister en vraag door
2. Beweeg mee met weerstand
3. Accepteer ambivalentie (straal dat uit – erken het)
4. Verwacht geen acute verandering, plant een zaadje
5. Voed je creativiteit ( ga niet voor die ‘ene’ actie, een andere kleinere is ook al goed)
6. Praat vanuit je hart (je bent geen expert, maar kunt wel zeggen dat je je zorgen maakt en hoe jij probeert bij te dragen)
7. Tip voor timing (voer het gesprek op het moment dat er (nog) een handelingsperspectief is)
Wil jij ook handvaten om beter het (klimaat-)gesprek aan te gaan?
Kijk dan op www.klimaatgesprekken.NL en volg daar de (gratis) e-course Klimaatgesprekken.